Taxhudin Hamidi -Tetovë

Pa dyshim se për çdo individ në rruzullin toksorë streha dhe

mbështetja kryesore ka qenë shtepia.

Shtëpia shqiptare është e rëndesishme sepse ajo di të shohë ngjarjet pas shtatë kodrave.

Në fillim të misionit profetik të profetit islam i cili mbështeti edhe shtepitë dhe vatanin shqiptarë për nga përmbajtja njerzore, ai në fillim të misionit të tij lansoi një formulë për ruajtjen e shtëpisë duke rekomanduar me relevatën që i shpallej nga qielli: ” Ngritni masat në rujtjen e edukimit shtëpiak”!

Shtëpia për çdo qenie të gjallë paraqet qetesi dhe lumturi të pa rezistueshme.

Populli jonë shqiptarë çdo herë gjatë kronologjisë historike i ka dhënë theks të veçant ngrohtësisë familjare dhe dimenzionit shtëpi.

Shtëpia për çdo shqiptarë ka qenë një vatër kruciale e cila ka kultivuar kulturën fillestare të kombit dhe vatanit.

Shtëpia ka qenë skica e vetme në jetën e çdo shqiptari.

Shqiptarët të gjithë thesarin e jetës së tyre e kanë arhivuar në arheologjinë antropologjike të vatrës më reflektuese e cila është quajrur oxhak apo prage i shtëpisë.

Këta sintagma të përsosura filozofike në vazhdimësi tek populli jonë shqiptarë ruajtë n karakterin më sublim dhe human të quajtur njeri.

Këta shtëpi që sot për fat të keq i boshatisëm shkaku i shumë problemeve …duke u nisur nga ata sociale,politike,ekonomike,fetare dhe shlencore.

Këta probleme të gjitha të grumbulluara në një “koshë” nuk u trajtuan sa duhet nga institucionet shtetrore pastaj nga intelektualët dhe sistemi arsimorë.

Gjithsesi se natyra dhe filozofia globaliste dhe industriale kanë për qëllim dyndjen dhe shtegëtimin e popujve më të dobët dhe të pa aftë për menaxhimin e resurseve natyrore.

Në prejudikimet dhe intenca e vetë filozofisë industriale nuk ka pasur një prognozë të sakt shkencore.

Duke mos ditur se popujt nuk janë patunshmër apo një mjetë i ngurtë që duhet ta bartësh dhe ta lëvizësh ateherë kur ti dëshiron.

Njeriu është një qenje e gjallë biologjike, intelekruale dhe humane nga karakteri religjioz.

Njeriu në situata të caktuara haron shtëpinë si vatër duke u friguar nga e kaluara dhe duke qenë i mërzitur për ardhmerinë e tij si njeri dhe si popull.

Duke e ditur se shtëpia shqiptare ka një efekt të pazevendësueshëm në historinë e popullit tonë.

Populli shqiptarë është gjallëruar nëpërmjet të sakrificave të fenomenit shtëpi.

Shtëpia ka kontribuar në shumë dimenzione ekzistenciale të popullit shqiptarë.

Ne si popull shqiptarë përmes shtëpisë dhe rolit administrativ kemi formuar karakterin si individ dhe identitetin më të shtrenjtë si popull.

Ketë të vërtetë nuk mund ta mohoj sot asnjë qoftë mysliman,katolik apo ortodoks shqiptarë.

E vërteta është se shtëpia shqiptare ka qene burimi i parë i besimit,patriotizmit dhe gjuhes shqipe për femijte.

Specialistët e psikologjisë thonë se dy faktorë kryesorë të cilat formojnë edukimin dhe sjelljen e gjeneratave të reja janë trashëgimia mbrenda vatrës së shtëpisë dhe mjedisi ku ata rriten.

Unë duke menduar thellë në këtë drejtim si një shqiptarë mysliman shprehi shqetesimin tim nga fakti se si është e mundur këta dy faktore shume te rendedishem te harohen nga populli shqiptare, edukimi dhe sjellja e mjedisit.

Efekti i trashëgimisë dhe i mjedisit ka rëndesinë e madhe në ruajtjen e vatanit apo shtëpisë.

Shtëpia i mëson fëmijtë si të jetojnë dhe sit a perceptojnë të ardhmen.

Këta shtëpi shqiptare që dikurë ishin plotë edukatë,mjeshtëri për punë dhe kapital nga flora dhe fauna përnjëherë u shprazën dhe u bënë shkretë nga gjiganti bujqësorë i Pollogut, duke ra peng i propagandave industriale dhe te globalizmit.

Që le të kuptojmë jo me vetë dëshirë por të indoktrinuar dhe të pa përgaditur rreth zhvillimeve në botë.

Shtëpia shqiptare jo që ishte vetëm një fuqi puntore e organizuar në kompani dhe reparte por ajo kishte edhe shumë dikastere dhe seanca letrare që përshkruheshin dhe interpretoheshin nga traditat e mira shoqërore të ligjëruara nga stërgjyshërit e tyre.

Historia e stërgjyshërve ishte shumë e zhvulluar dhe e përgaditur sa që nga ndëgjueshmeria dhe estetika elekuente sot po ua kalojnë shumë qendrave mediatike dhe shkollore qoftë ajo sakrale apo profane.

Si ta kthejme rolin e shtepise!?

Me siguri është vështyrë të merret një hap i tillë.

Mirpo është e domosdoshme dhe e patjetërsueshme.

Për hire të situatës në këtë periudhë të fushatës parazgjedhore për struturat komunale gjithësesi se është në favor dhe interes të popullit shqiptare që të bëhet e pa mundura që administrata e komunave shqiptare të kthejë sigurinë e banorëve të saj për një jetë më të mirë.

Për hyrë të vërtetës, duhet potencuar se shtëpia apo shtëpitë janë bërthama dhe fuqia e politikave komunale.

Komuna nuk përbehet nga individ por ajo përbehet nga shtëpi-të funksionale të kyçura në infrastrukturën e kompanive të ndryshme që sigurojnë arrdhmërinë e popullit tonë.

Rinia e fortë dhe e mençur në vendbanimet shqiptare sot është rezultat i një shtëpie e cila nuk dëshironë të mbyllë pragun e saj.

Ne jemi të vetëdijshëm se ju,Rinia shqiptare ballafaqoheni me rrezikun për të humbur karakterin,identitetin dhe fenë tuaj.

Mirpo,nga vëmendja dhe bindja e juaj nuk d’të humbni trashëgiminë e stërgjyshërve tuaj në dimenzion dhe ne rolin që ka pasur dhe ka akoma shtëpia dhe vatani shqiptarë .

Më kujtohet një thenje e nje ekonomisti botrore Xhefry Saks,të lexuar ne “World press ‘97″ kur ai intervistohet ne lidhje me problemet e deficitit dhe inflacionit në bankat perëndimore.

Ai përgjigjet në këtë intervistë me një pyetje që ne sot në këtë tekst mundohemi s’paku ta trajtojmë dhe t’i japim një dimenzion revolucionarë si faktorë i domosdoshëm i njerëzimit- shtëpia.

Chefry Saks tha:”Shkaku i kësaj natyre tek bankat ështe se ne në perëndimi shkatëruam familjet”.

Nga një ekspertë botrorë mësohet se destabilizimi i vatrës shtëpiake dhe i boshatisjes strukturale të shtëpisë është shkaktari kryesorë i krizave dhe varfërisë botrore.

Shkenca e pedagogjisë parasheh që në librat e filloristëve edhe me ilustrime të vendosë parametrat e identitetit përmes shtëpisë.

Prandaj edhe këta libra si Ditura dhe Shoqëri apo Njohja me Mjedisin janë materiale me afinitet për nxënësit e kalsave të para.

Andaj asnjëherë nuk preferohen të jenë vjetra!?

Jo rastësisht Muhamedi gjatë misionit të tij në Mekë për tre vite të tëra bënte themelimin e shtëpiave të cilat ndryshuan rrjedhën e historisë dhe lëvizën botën nga fundi drejtë majeve të prosperitetit.