Por kërkimet shkencore sugjerojnë se sasia gjumit gjithashtu mund të përcaktojë sa shpejt plakemi dhe sa të ndjeshëm jemi ndaj sëmundjeve.

Një studim i ri nga Universiteti i Oksfordit zbulon se ‘stresin i brendshëm’ që plakë qelizat tona dhe mund të shkaktojë shëndetin e ligë gjithashtu aktivizon neuronet – qelizat nervore – që kontrollojnë gjumin.

Shkencëtarët shpresojnë se kjo do të na sjellë një hap më afër për të kuptuar funksionin misterioz të gjumit, si dhe të na mundësojë që të trajtojmë më mirë pagjumësinë.

Tabletat e gjumit ekzistuese shpesh bëhen më pak efektive me kalimin e kohës dhe mund të krijojnë efekte të padëshiruara anësore duke përfshirë përgjumjen gjatë zgjimit, halucinacionet dhe vështirësi të frymëmarrjes.

Loading...